Resepi
ini kak Reen dapat dari koleksi Nannie. Terima kasih Nannie.
BAHAN-BAHAN :-
500gm ikan
pari - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 biji cili merah -dipotong kecil
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 biji cili merah -dipotong kecil
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN
DIKISAR/TUMBUK LUMAT :-
15 biji cili
api - ikut banyak mana kita suka
3 ulas
bawang putih
4 ulas
bawang merah
1 inci
belacan
CARA MEMASAK :-
- Bersihkan
ikan serta dipotong kemudain digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng
sehingga masak dan sedikit garing .
- Panaskan
minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .
- Kemudian
masukkan bawang besar , cili capsicum , gula dan dikacau sekali sekala semua
bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan
masukkan 1-2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa
pedas dari cili kering .
- Bila
sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan isi ikan yang
sudah digoreng tadi serta garam dan kacau rata .Rasa garam jika kurang boleh
ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api
dapur.
No comments:
Post a Comment