Bahan Lapisan Bawah (10x10x3")
Bahan (A):
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung Hoen Kwee (putih)
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 cawan gula kastor
1/2 sudu kecil garam
Bahan (B):
1 cawan cendol (toskan airnya)
1 cawan jagung tin (toskan airnya)
1 cawan kacang merah (yang telah direbus dan toskan airnya)
1 cawan cendol
Cara-cara: bawah
1.Satukan bahan A dan dikacau hingga sebati.
2.Masak atas api sederhana sehingga naik wap.(separuh pekat)
3.Masukkan bahan (B) dan gaul hingga sebati.
4.Tuang ke dalam loyang yang dialas plastik dan disapu minyak
kelilingnya.
Bahan Lapisan Atas
Bahan-bahan:
1 cawan gula kastor
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna pink
Cara-caranya:
1.Satukan semua bahan-bahan untuk lapisan atas, kacau
sehingga rata.
2.Masak sehingga naik wap.(sedikit pekat)
3.Cakar sedikit gunakan garfu lapisan bawah dan tuangkan
adunan lapisan atas.
4.Kukus lagi selama 25 minit.
5.Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong menggunakan
pisau plastik supaya cantik.
No comments:
Post a Comment