Bahan-bahan
- ** 1 cawan santan pekat
- * 1 cawan gula merah
- * 2 sudu besar gula pasir
- * 1 cawan air
- * beberapa helai daun pandan disimpul
- 2 cawan santan
- 1 cawan tepung kacang hijau
- secubit garam
Cara-cara
1.
Masak
bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang
terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dalam kuali. (buat tahi minyak kena
sabar kerana lama. Buat tahi minyak gunakan santan baru kerana akan
mempengaruhi rasa tahi minyak)
2.
Masak
bahan bertanda* sehingga gula larut. Kemudian sejukkan dan ketepikan.
3.
Masukkan
tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau
hingga sebati. Kalau taka da tepung kacang hijau,boleh buat sendiri. Mesin
kering kacang hijau dan ayak hingga halus.
4.
Masukkan
adunan tadi dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau
agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dalam loyang.
5.
Bila
adunan sejuk bolehlah dipotong, taburkan
dgn tahi minyak sebelum di potong.
No comments:
Post a Comment