1
kg isi ikan merah dipotong dadu(guna ikan lain pun boleh)
1
biji kelapa(pati santan)
50
g serai- mayang halus
30g
lengkuas- mayang halus
70g
halia muda-mayang halus
30g
bawang putih- mayang halus
70g
bawang merah- mayang halus
1helai
daun kunyit- mayang halus
5helai
daun limau purut- mayang halus
70g
cili merah-dikisar
30g
sos cili
30g
kerisik
15
g gula
15g
garam
100g
minyak
CARA
MEMASAKNYA:
1.
Potong ikan mengikut saiz yang dikehendaki.Lumur dengan kunyit dan goreng.
2.
Tumis bahan yang dihiris.
3.
Masukkan cili merah sos tomato dan sos
cili.
4.
Masukkan ikan yang sudah digoreng. Campur dengan santan pekat.
5.
Masukkan serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment