Thursday 10 October 2013

RENDANG IKAN MERAH




1 kg isi ikan merah dipotong dadu(guna ikan lain pun boleh)
1 biji kelapa(pati santan)
50 g serai- mayang halus
30g lengkuas- mayang halus
70g halia muda-mayang halus
30g bawang putih- mayang halus
70g bawang merah- mayang halus
1helai daun kunyit- mayang halus
5helai daun limau purut- mayang halus

70g cili merah-dikisar
30g sos cili
30g kerisik
15 g gula
15g garam
100g minyak

CARA MEMASAKNYA:
1. Potong ikan mengikut saiz yang dikehendaki.Lumur dengan kunyit dan goreng.
2. Tumis bahan yang dihiris.
3. Masukkan cili merah sos tomato dan  sos cili.
4. Masukkan ikan yang sudah digoreng. Campur dengan santan pekat.
5. Masukkan serbuk perasa.

No comments:

Post a Comment