BAHANNYA:
500
g isi ayam- potong dadu
Bahan untuk diblend
70
g bawang merah
50
g bawang putih
50g
halia
30
g lengkuas muda
50
g serai
70
g buah keras )blend
****
50
g jintan manis
50
g jintan putih
30
g kunyit hidup( kisar)
100
g cili boh
2
g bunga lawang)
2
g buah pelaga)
2
g kayu manis)
2
g cengkih)rempah kering
4
helai daun limau purut
150
g dadih biasa
15
g garam
15
gula
1oo
g minyak masak
CARA
MEMASAK:
1.
Ayam dipotong dadu mengikut saiz yang dikehendaki.
2.
Tumis bahan yang dikisar sampai kekuningan dan masukkan rempah kering. Serbuk
jintam manis, jintan putih yang dicampurkan dengan sedikit air.
3.
Campurkan cili boh. Tumis beberapa minit sehingga rempah itu pecah minyak.
4.
Masukkan daging ayam dan dadih. Masak selama 10 minit dan campurkan sedikit
garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment