Thursday 10 October 2013

RENDANG AYAM DADIH




BAHANNYA:
500 g isi ayam- potong dadu

 Bahan untuk diblend
70 g bawang merah
50 g bawang putih
50g halia
30 g lengkuas muda
50 g serai
70 g buah keras )blend
****
50 g jintan manis
50 g jintan putih
30 g kunyit hidup( kisar)
100 g cili boh
2 g bunga lawang)
2 g buah pelaga)
2 g kayu manis)
2 g cengkih)rempah kering
4 helai daun limau purut
150 g dadih biasa
15 g garam
15 gula
1oo g minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Ayam dipotong dadu mengikut saiz yang dikehendaki.
2. Tumis bahan yang dikisar sampai kekuningan dan masukkan rempah kering. Serbuk jintam manis, jintan putih yang dicampurkan dengan sedikit air.
3. Campurkan cili boh. Tumis beberapa minit sehingga rempah itu pecah minyak.
4. Masukkan daging ayam dan dadih. Masak selama 10 minit dan campurkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment