Bahan-bahan
:
2
cawan tepung gandum
8
biji pisang emas (sederhana besar)
3/4
cawan mentega - dicairkan & disejukkan
4
biji telur
1
sudu teh baking powder
1sudu
teh baking soda
1
cawan gula
secubit
garam
Cara-cara
:
1.
Tepung gandum diayak bersama baking powder & baking soda .
2.
Pisang dilecek halus dan digaul bersama garam.
3.
Pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula dan pukul hingga kembang.
4.Masukkan
mentega dan kacau rata .
5.Kemudian
masukkan tepung sedikit2 dan gaul rata. Bila sudah sebati masukkan pisang lecek
dan gaul .
6.
Sapukan majerin pada acuan dan tuangkan sedikit adunan tepung, letak sesudu jem
coklat dan kemudian letakkan adunan tepung diatasnya. isi adunan 3/4 dari
acuan.
7.
Kukus selama 30 - 40 minit dengan menggunakan api yang sederhana .
No comments:
Post a Comment