Bahan untuk lapisan bawah ( bersagu ) :
- 2 cawan santan cair (santan kotak Kara)
- 1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
- 1/2 - 1 cawan gula pasir - (3/4 cawan)
- garam secukup rasa
- pewarna merah secukupnya-
Cara membuatnya :
Sapu acuan dengan minyak dahulu.
1.
Gaulkan
semua bahan hingga sebati. Masak dulu
dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
2.
Tuangkan
ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Hingga hilang biji-biji putih tu.
3.
Cakarkan
permukaan lapisan bawah dengan garfu.
4.
Letak
adunan lapisan atas.
Masak bahan2 sagu dlm periuk sehingga pekat dlm 15 minit dngn
menggunakan api sederhana. Kacau supaya adunan rata. Angkat dan bolehlah
tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus semula selama 15 minit.
Bahan untuk lapisan atas :
Bahan untuk lapisan atas :
- 3 cawan santan pekat (santan kotak Kara)
- 1 cawan tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung-
- 1 sudu teh garam
Cara membuatnya :
1.
Gaul
semua bahan supaya rata.
2.
Tapiskan
kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
3.
Apabila
nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
4.
Kukus
lagi selama 20 minit.
- Sila lapik penutup pengukus dengan kain untuk mendapatkan talam yang cantik.
No comments:
Post a Comment