Bahan-bahan
( loyang 11x11 inc. )
- 150 g pulut hitam }rendam
- 300 g pulut putih }semalaman
- 1 sb garam
- 2 cawan santan cair
- Serikaya A:-
- 4 biji telur
- 50 g tepung beras
- 2 cawan santan pekat
- 150 g gula halus
- 1 sk pewarna hijau
- Serikaya B:-
- 4 biji telur
- 3 sb tepung gandum
- 3 cawan santan pekat
- 200 g gula halus
- 1 sk pewarna kuning
- (gunakan 3 biji kelapa utk mendapatkan santan pekat dan cair)
Cara-cara
1.
Satukan
bahan2 pulut dan dikukus hingga masak dan ditekan rata didalam loyang.
2.
Satukan
bahan serikaya A,tapis dan masak hingga pekat sedikit dan tuang ke atas pulut
tadi dan kukus 15 min atau hingga masak.
3.
Sementara
itu adun serikaya B seperti serikaya A tadi dan tuang ke atas serikaya A yg
sedang dikukus dan kukus lagi hingga 20 min.
4.
Ketika
mengukus kedua2 lapis serikaya,api hendaklah sederhana besar supaya permukaan
kuih menjadi rata dan tidak menggelembung.
5.
Dari
mula mengukus kuih,penutup kukusan hendaklah di balut dgn kain supaya air wap
tidak menitik di permukaan kuih.
6.
Sejukkan
kuih sebelum memotongnya.
No comments:
Post a Comment