BAHANNYA:
9OO
g mi kuning
4
sudu besar minyak
1/2
mangkuk isi ayam
5
kelopak kubis
1/2
sudu the serbuk lada putih
1
biji buah sukun (1/2 direbus dan dikisar
halus.1/2 biji lagi dipotong nipis dan digoreng)
Sedikit
kicap cair
Sedikit
garam
Sos
tomato secukup rasa
Bahan
yang digiling:
5
tangkai cili kering
5
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
1
mangkuk ikan bilis-digoreng
CARA
MEMBUATNYA:
1
. Ayam direbus dengan air sampai keluar minyak.Bila sudah empuk toskan dan sejukkan
sebentar baru dipotong-potong.
2
. Lalukan mi dibawah air yang mengalir dan toskan.
3.
Basuh kubis sekeping demi sekeping dan potong memanjang.
4
. Tumis bahan giling sampai wangi,masukkan ayam dan kubis.
5.
Tuangkan sos tomato ,kicap ,air rebusan ayam dan buah sukun kisar.
6.
Tambahkan lada sulah dan masukkan mi. Balik-balikkan hingga masak. Hidangkan
bersama sukun goring.
7.
Sekiranya hendak menghidangkan mi berasingan, celurkan minya bersama kuah serta
sukun goring.
No comments:
Post a Comment