Wednesday 2 October 2013

puding gula hangus




Bahan-bahan
  • 5 biji telur
  • 1 tin susu cair 400ml
  • 50ml susu segar
  • 1 sk esen vanila
  • 1 sk tepung jagung
  • 1 sk tepung kastad
  • 1/4 cawan gula - dihanguskan(jangan terlampau hangus)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 3 sb air
Cara-cara
1.     Masak gula sehingga perang, sebelum tuang ke dalam loyang masukkan 3 sb air dan tuang cepat2 sebelum gula itu keras.Ratakan gula. Ketepikan.
2.     Pukul telur bersama gula halus.
3.     Dalam bekas lain larutkan tepung jagung dan tepung kastad bersama kedua-dua susu tadi.
4.     Tapiskan adunan no.3 ke dalam adunan no.2 dan masukkan esen vanila, kacau perlahan.
5.     Kemudian masukkan adunan ini ke dalam loyang gula hangus tadi.
6.     Sedia untuk di kukus, pastikan kukusan sudah tersedia panas. Kukus selama 45 minit.
7.     Setelah masak, sejukkan puding di dalam peti. Kemudian terlingkupkan puding kedalam pinggan leper sedia untuk dipotong.

No comments:

Post a Comment