Bahan-bahan
- 5 biji telur
- 1 tin susu cair 400ml
- 50ml susu segar
- 1 sk esen vanila
- 1 sk tepung jagung
- 1 sk tepung kastad
- 1/4 cawan gula - dihanguskan(jangan terlampau hangus)
- 1/2 cawan gula halus
- 3 sb air
Cara-cara
1.
Masak
gula sehingga perang, sebelum tuang ke dalam loyang masukkan 3 sb air dan tuang
cepat2 sebelum gula itu keras.Ratakan gula. Ketepikan.
2.
Pukul
telur bersama gula halus.
3.
Dalam
bekas lain larutkan tepung jagung dan tepung kastad bersama kedua-dua susu
tadi.
4.
Tapiskan
adunan no.3 ke dalam adunan no.2 dan masukkan esen vanila, kacau perlahan.
5.
Kemudian
masukkan adunan ini ke dalam loyang gula hangus tadi.
6.
Sedia
untuk di kukus, pastikan kukusan sudah tersedia panas. Kukus selama 45 minit.
7.
Setelah
masak, sejukkan puding di dalam peti. Kemudian terlingkupkan puding kedalam
pinggan leper sedia untuk dipotong.
No comments:
Post a Comment