Bahannya:
1/2
kg beras (dibasuh dan toskan)
200
g tomato puri
3
biji tomato (di potong dadu)
100
g minyak sapi
30
ml susu cair
400
ml air
50
garam
50
g serbuk perasa
Bahan
B:
50
g bawang merah
50
g bawang putih
30
g kulit kayu manis
30
g buah pelage
30
g bunga cengkih
4
tangkai daun pandan(disimpul)
Cara
membuatnya:
1.
Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga kekuningan
2.
Masukkan tomato puri diikuti garam dan serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
3.
Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian tuang susu cair dan
masukkan beras.
4.
Perlahankan api dan tutup periuk, apabila nasi hamper masak. Biarkan sehingga
betul-betul masak.
No comments:
Post a Comment