Thursday 10 October 2013

TALAM KASTARD JAGUNG



Bahan-Bahan- Lapisan Bawah
  • 1 1/2 cwn tepung beras*
  • 1/2 cwn tepung jagung*
  • 1/2 cwn tepung kastard*
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn jagung
  • 3 1/2 cwn santan
  • sedikit perwarna kuning
  • sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
1.     Masukkan kesemua tepung dlm sebuah mangkuk.
2.     Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3.     Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung tin dan gaul lagi sehingga sebati.
4.     Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.

Bahan Utk Lapisan Atas
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan+ 1 cawan air dan kisar jadikan 1 cawan)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tpng ubi
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • Pewarna hijau/pandan
Cara Menyediakan Lapisan Atas
1.     Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
2.     Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
3.     Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
4.     Kukus 20 minit dan buka penutup kukus .Jika masak angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment