Thursday 10 October 2013

TEMPURA




Bahan-bahannya:

2 ekor udang
2 ekor sotong
Sekeping isi ikan (hiris nipis)
2 inci terung
2 inci lobak merah
Sedikit lada sulah
Keladi bunting
Secawan tempurako(tepung biasa juga boleh)
1 biji bawang besar
1 biji telur
SOS:
180 cc dashi
45 cc shoyu
45 cc mirin
1/2 sudu kecil serbuk perasa

Cara membuatnya:

Ayakkan tepung dan kemudian campurkan udang,sotong,ikan,trung, bawang besar.lobak merah, lada sulah dan keladi bunting
Campurkan secawan air pada secawan tepung tempura dan pukul sebiji telur ke dalam adunan batter tadi. Kacau rata.
Celupkan bahan yang bertepung tadi kedalam batter telur dan goring di dalam kuali yang berisi minyak tempura ataupun minyak biasa.
Hiasan:
Hidangkan dengan sos tempura dengan hirisan limau nipis,  hirisan cili merah yang besar dan halia.

No comments:

Post a Comment