Bahan-bahannya:
2
ekor udang
2
ekor sotong
Sekeping
isi ikan (hiris nipis)
2
inci terung
2
inci lobak merah
Sedikit
lada sulah
Keladi
bunting
Secawan
tempurako(tepung biasa juga boleh)
1
biji bawang besar
1
biji telur
SOS:
180
cc dashi
45
cc shoyu
45
cc mirin
1/2
sudu kecil serbuk perasa
Cara
membuatnya:
Ayakkan
tepung dan kemudian campurkan udang,sotong,ikan,trung, bawang besar.lobak
merah, lada sulah dan keladi bunting
Campurkan
secawan air pada secawan tepung tempura dan pukul sebiji telur ke dalam adunan
batter tadi. Kacau rata.
Celupkan
bahan yang bertepung tadi kedalam batter telur dan goring di dalam kuali yang
berisi minyak tempura ataupun minyak biasa.
Hiasan:
Hidangkan
dengan sos tempura dengan hirisan limau nipis,
hirisan cili merah yang besar dan halia.
No comments:
Post a Comment