Wednesday 2 October 2013

KEK COKLAT KUKUS



Bahan-bahan ( 8-10 orang )
  • 1 cawan gula
  • 1 tsp krim tartar/baking powder
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 1 tin susu pekat manis
  • sedikit esen vanila
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan minyak jagung
  • Untuk toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggaran sendiri)
Cara-cara
1.     1.ayak bersama krim tartar,soda bikabornat,tepung gandum dan serbuk koko
2.     larutkan gula dengan air panas
3.     pukul telur hingga kembang sedikit
4.     masukkan susu pekat manis
5.     kemudian masukkan esen vanila dan gula yang dilarut tadi.
6.     masukkan adunan tepung - kacau sebati
7.     masukkan minyak jagung - kacau sebati.
8.     tuang adunan ke dalam bekas plastik dan kemudian kukus selama 45 minit.( anggaran 4 bekas plastik 4 segi)
9.     Pastikan air di dalam periuk kukus dididihkan terlebih dahulu sebelum mula mengukus.
10.                        Untuk toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggarkan saja) dimasak dengan kaedah 'double boil'.
11.                        setelah kek sejuk, tuang toping ke atas kek dan taburkan coklat rice.

No comments:

Post a Comment