Bahan-bahan
( 8-10 orang )
- 1 cawan gula
- 1 tsp krim tartar/baking powder
- 1 tsp soda bikarbonat
- 3/4 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 1 tin susu pekat manis
- sedikit esen vanila
- 1 cawan air panas
- 1 cawan minyak jagung
- Untuk toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggaran sendiri)
Cara-cara
1.
1.ayak
bersama krim tartar,soda bikabornat,tepung gandum dan serbuk koko
2.
larutkan
gula dengan air panas
3.
pukul
telur hingga kembang sedikit
4.
masukkan
susu pekat manis
5.
kemudian
masukkan esen vanila dan gula yang dilarut tadi.
6.
masukkan
adunan tepung - kacau sebati
7.
masukkan
minyak jagung - kacau sebati.
8.
tuang
adunan ke dalam bekas plastik dan kemudian kukus selama 45 minit.( anggaran 4
bekas plastik 4 segi)
9.
Pastikan
air di dalam periuk kukus dididihkan terlebih dahulu sebelum mula mengukus.
10.
Untuk
toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggarkan saja) dimasak dengan
kaedah 'double boil'.
11.
setelah
kek sejuk, tuang toping ke atas kek dan taburkan coklat rice.
No comments:
Post a Comment