Sunday 6 October 2013

TALAM KACANG MERAH



Lapisan bawah - kacang merah
1 tin kacang merah[mesin halus]
225 g tepung beras
50 g tepung ubi
150 g gula
700 ml santan cair + sikit garam
pewarna merah

Cara membuat lapisan bawah:
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang merah yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.

Lapisan Atas - santan
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + garam sikit


Cara membuat lapisan atas.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sekejap adunan ini diatas api yg perlahan.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan yang di masak tadi atas permukaan kacang merah .
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betul2 sebelum potong dan hidangkan.

1 comment:

  1. sedapnya..tak pernah buat sendiri kuih talam,sellau beli kat pasar malam ja...campur2 berbagai jenis..

    ReplyDelete