Wednesday 9 October 2013

AYAM PANGGANG HERBA




BAHAN-BAHANNYA:
1 ekor ayam(belah empat)
3 kuntum buah pelaga ( ambil biji)
3 kuntum bunga cengkih
1/2 camca the garam
4 camca besar minyak sapi
2 camca besar minyak
1 labu bawang besar(hiris nipis)
20 g daun ketumbar
20 g daun pudina 100 ml santan kotak
350-400ml air
125 ml sos tomato
125 sos cili
1 biji limau nipis(ambil air)
   Sedikit gula
   Minyak untuk mengoreng
CARA MEMBUATNYA:
1. Tumbuk buah bersama cengkih dan garam.
2. Perapkan ayam selama 30 minit dengan minyak sapid an campuran buah pelage.
3. Panaskan minyak dan minyak sapi kemudian goring ayam hingga separuh masak.
4. Keluarkan separuh minyak kemudian tumis bawang besar hingga keperangan.
5. Masukkan daun ketumbar ,pudina,santan,air,sos tomato dan sos cili. Kacau hingga
       Mendidih.
6. Masukkan ayam,garam,air limau dan gula. Kacau hingga pekat kemudian diangkat.

No comments:

Post a Comment