Thursday 3 October 2013

REMPEYEK KACANG TANAH






100 gram tepung beras
100 gram tepung jagung
200 ml air / santan cair - mungkin perlu di tambah untuk  kecairan adunan
2 ulas bwg putih - ditumbuk lumat
1 biji telur 
Garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah secukupnya
Ikan bilis -  jika suka


Bahan dikisar kering:
1 sudu besar udang kering
1/2 sudu bear ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis

Cara Membuat :
Ayak tepung beras dan tepung jagung. Satukan kesemua bahan lain ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis. Kacau hingga sebati.  Panaskan minyak secukupnya dengan api yang sedang.
Ambil sesenduk adunan dan tuangkan ke dalan acuan rempeyek, pusing hingga adunan nampak kemas
dan nipis Segera taburkan kacang dan ikan bilis. Masukkan ke dalam minyak yang sudah panas. Biar
sehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak gorengan. Goreng hingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing.

No comments:

Post a Comment