Bahan
untuk agar-agar:
300ml air
200ml susu
cair
125gm gula
pasir
2 sb serbuk
koko
1 sb serbuk
agar-agar
Bahan
untuk kastad:
500ml air
400ml susu
cair/susu segar
250gm gula
pasir (kurangkan sebab agak manis)
10gm serbuk
agar-agar
1 1/2 sb
tepung kastad - dibancuh dengan 3 sb air
CARA MEMBUATNYA:
Untuk
agar-agar:
1. Masak
air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
2. Tapis
agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam
bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
UNTUK
PUDING PERMATA :- Masak
air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastard dan serbuk
agar2. Masak sambil dikacau hingga pekat. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan
taburkan potongan agar2 koko tadi. Biar sejuk baru dipotong.
No comments:
Post a Comment