Saturday 12 October 2013

PUDING PERMATA




Bahan untuk agar-agar:
300ml air
200ml susu cair
125gm gula pasir
2 sb serbuk koko
1 sb serbuk agar-agar

Bahan untuk kastad:
500ml air
400ml susu cair/susu segar
250gm gula pasir (kurangkan sebab agak manis)
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sb tepung kastad - dibancuh dengan 3 sb air

CARA MEMBUATNYA:
Untuk agar-agar:
1. Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.

2. Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.

UNTUK PUDING PERMATA :- Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastard dan serbuk agar2. Masak sambil dikacau hingga pekat. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan taburkan potongan agar2 koko tadi. Biar sejuk baru dipotong.

No comments:

Post a Comment