Sunday 17 November 2013

SAMBAL TUMIS UDANG



Bahan-bahannya:

500 gram udang sederhana besar
2 senduk cili kering kisar
sedikit belacan dikisar
1 biji bawang besar dikisar6 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
garam, gula dan perasa secukupnya
1/2 cawan air asam jawa (sederhana pekat)

Cara-caranya:
1. Bersihkan udang dan buang sesungutnya.
2. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Lebihan minyak tadi tumiskan dengan cili kisar, diikuti bahan-bahan kisar ( kisar bersama air asam) hingga pecah minyak. Lagi lama lagi sedap tetapi api hendaklah sentiasa dijaga dan dikacau.
4. Rasakan dengan garam, gula dan perasa. Kacau lagi.
5. Bila sambal telah mesra masukkan udang yang telah digoreng tadi. Kacau rata. Biarkan seketika atas api dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment