Sunday 17 November 2013

GULAI IKAN TONGKOL



Bahan-bahannya:

1 ekor ikan tongkol saiz besar dipotong
5 tangkai cili kering dikisar
3 keping asam keping
3 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
sedikit lengkuas dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukupnya

Cara-caranya:

1. Rebus ikan tongkol dahulu dengan cara masukkan potongan ikan dalam periuk, tambah air paras-paras ikan. Masukkan garam, sedikit manisan, sedikit hirisan lengkuas dan beberapa kepingan asam.
Masak dengan api kecil hingga air rebusan ikan tadi hampir kering. Ketepikan.
2. Masukkan santan, asam keping, garam, gula dan air. Hingga tenggelam ikan dalam periuk.
3. Masak hingga mendidih dengan api sederhana dan hendaklah dikacau selalu. Lagi lama atas api lagi sedap kuah itu.
4. Setelah kuah mendidih masukkan pula ikan aya rebus tadi dan masak lagi hingga ikan dan kuah mesra.
5. Bila telah masak padamkan api.

No comments:

Post a Comment