Sunday 24 November 2013

KEK ANEKA PUTIH TELUR



Bahan2nya:
A
320g / 8 biji putih telur

B
120g gula kaster
1/4 sk garam
C
1/2 sb jus lemon

D
1 biji parutan kulit lemon
E
100g tepung gandum, diayak

F
30g ceri merah, dipotong dadu
30g ceri hijau, dipotong dadu
30g chocolate rice

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci / 23cm.

2. Pukul bahan A hingga berbuih. Masukkan bahan B & C. Pukul lagi hingga kembang & bertanduk (soft peak).

3. Masukkan pula bahan D & E. Kaup balikkan hingga sebati.

4. Akhir sekali, masukkan pula bahan F. Kaup balikkan lagi hinga sebati.

5. Tuang adunan kek dalam loyang yang disediakan. Bakar selama 30 minit.

6. Bila kek sudah masak, keluarkan dri oven & segera terbalikkan. Biarkan hingga kek sejuk baru keluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment