Bahan-bahannya:
Daging 1/2 bersihkan dan dipotong sederhana tebal,perap
dengan 1 1/2 sudu besar sos cili dan 1 1/2 sudu besar kicap lemak manis (selalu
guna cap kipas udang),tambahkan 1 sk jintan manis dan 1 sk jintan putih (perap sebentar), masakkan dalam *pressure cooker*
dgn air yg sedikit selama 10 min.Asingkan daging dan air rebusan
sekiranya masih tersisa.
_ kicap lemak manis 5sb,
sos cili 3sb .boleh tambah cili boh jika suka
bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu lada hitam
Bahan hiasan:
2 biji bawang besar dihiris bulat
cili merah atau lada benggala merah,kuning pun okay
daun sup atau daun ketumbar di potong kasar
2 biji buah tomato di racik 6 bahagian
Cara-caranya:
_ panaskan sedikit minyak (3 sudu besar),goreng daging agar
kering sedikit kemudian diangkat dan diketepikan.
_ tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak,tambahkan air rebusan,biarkan ia agak kering barulah di masukkan daging dan bawang besar. _ siramkan kicap dan cili sos,campakkan tomato dan akhir sekali cili merah atau lada benggala.Dihidangkan bersama daun sup.
_ tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak,tambahkan air rebusan,biarkan ia agak kering barulah di masukkan daging dan bawang besar. _ siramkan kicap dan cili sos,campakkan tomato dan akhir sekali cili merah atau lada benggala.Dihidangkan bersama daun sup.
No comments:
Post a Comment