BAHAN-BAHANNYA:
200 g mentega
1/2 cawan gula halus
11/4 cawan keju kental yang diparut
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil kulit kayu manis
1/3 cawan kelapa kering
1/4 cawan kacang hazel dipanggang dan dicincang
1/2 cawan jeli epal
1/2 cawan epal kering yang dicincang halus
CARA MEMBUATNYA:
Minyakkan
sedikit dulang pembaksr segiempat.Tutup dasarnya dengan kertas minyak.Pukul
mentega dan gula di dalam mangkuk kecil dengan pengadun elektrik sehingga
pekat.Masukkan keju,tepung yang telah diayak,kayu manis dan kelapa kering dan
kacau.
Campurkan
separuh adunan dengan kacang hazel.Tutup.Masukkan ke dalam peti sejuk dan
biarkan selama 15 minit atau sehingga ia berwarna perang.Sapukan di atasnya
jeli epal dan epal kering.
Parut
dengan kasar doh kacang hazel yang telah dibekukan diatas campuran jeli.Tekan
sedikit. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu sederhana selama 25 minit.Biarkan
sejuk di dalam dulang sebelum dipotong-potong.
No comments:
Post a Comment