Sunday 24 November 2013

BISKUT MENTEGA EPAL










BAHAN-BAHANNYA:

200 g mentega
1/2 cawan gula halus
11/4 cawan keju kental yang diparut
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil kulit kayu manis
1/3 cawan kelapa kering
1/4 cawan kacang hazel dipanggang dan dicincang
1/2 cawan jeli epal
1/2 cawan epal kering yang dicincang halus

CARA MEMBUATNYA:
           
            Minyakkan sedikit dulang pembaksr segiempat.Tutup dasarnya dengan kertas minyak.Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk kecil dengan pengadun elektrik sehingga pekat.Masukkan keju,tepung yang telah diayak,kayu manis dan kelapa kering dan kacau.
            Campurkan separuh adunan dengan kacang hazel.Tutup.Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 15 minit atau sehingga ia berwarna perang.Sapukan di atasnya jeli epal dan epal kering.
            Parut dengan kasar doh kacang hazel yang telah dibekukan diatas campuran jeli.Tekan sedikit. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu sederhana selama 25 minit.Biarkan sejuk di dalam dulang sebelum dipotong-potong.

No comments:

Post a Comment