Thursday 7 November 2013

AYAM PAPRIK



Bahan A (dipotong kecil)
300 g ayam
100 g lobak merah
100 g kacang panjang
100 g bunga kobis
1 cili lada merah
1 labu bawang besar

Bahan B (utk sos)
1 sudu besar sos tomyam putih
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
5 helai daun limau purut (di koyakkan)
2 batang serai (diketuk)
5 biji cili api (diketuk) - tak suka pedas tak payah letak
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 cawan air
Minyak utk menumis
Garam dan gula

Cara memasak:
1.Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih dan serai hingga wangi.
2.Masukkan ayam dan kacau rata.Biarkan ayam separuh masak.
3.Masukkan air,kicap pekat,tomato sos,cili sos,sos tiram dan sos tomyam.Biarkan mendidih sekejap.
4.Kemudian barulah dimasukkan kacang panjang,lobak merah,bunga kobis,bawang besar dan cili merah.
5.Setelah mendidih,masukkan daun limau purut dan dikacau rata.
6.Rasakan garam dan gula secukupnya.Kemudian tutupkan api.
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment