Sunday 17 November 2013

DAGING MASAK HITAM



Bahan2..
1 kg daging - hiris nipis - rebus - simpan airnya
2 biji bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *tumbuk lumat
4 sdb lada hitam - tumbuk kasar
3 cawan air rebusan daging - tapiskan
5 sdb sos lada hitam
4 sdb sos kicap manis
2 sdb kicap pekat
1 kiub daging
1/2 biji cili benggala hijau - hiris halus
1/2 biji cili benggala merah - hiris halus
10 biji cili api - belah dua

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam tumbuk dan kacau sebati.
3. Tuang air rebusan daging, daging yang telah di rebus, sos lada hitam, kicap manis, kicap pekat dan kiub daging, biarkan mendidih dengan api kecil selama 10 minit.
4. Tambahkan cili benggala hijau dan merah serta cili api, gaul sebati dan biarkan lagi dalam 10 minit.
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment