Sunday 17 November 2013

DAGING GORENG BERLADA HITAM



Bahan-bahannya:

 1/2 kilo daging - hiris nipis
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk (halus)
2 biji tomato - potong ikut suka
1 biji bawang besar- potong bulat/baji
2 biji capsicum saiz kecil - potong dadu
3 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
3 + 1 cawan air
Garam secukup rasa
minyak masak

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis lada hitam yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan daging, kacau rata. Tambahkan 3 cawan air, kacau dan tutup kuali. Perlahankan api. Masak hingga daging empuk.
2. Bila daging mulai empuk dan kering tambahkan 1 cawan air dan kacau. Masukkan kicap cair, kicap manis dan sos tiram. Gaul mesra. Sebaik-baiknya gunakan air panas.
3. Bila kuah sudah mendidih masukkan capsicum, bawang besar dan tomato. Kacau lagi.
4. Bila bahan-bahan tadi hampir layu masukkan pula bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat , bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment