Thursday 7 November 2013

AYAM MASAK PANDAN



Sumber resepi dari dalam internet

Bahannya:
4 ketul ayam (dipotong sederhana kecil)
2 sudu besar air limau
sedikit garam
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato dibelah empat
1 tangkai daun bawang /daun sup - dipotong2
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya

Bahan dimesin halus:
1 batang serai
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
1 in halia
1 in lengkuas
sedikit  kunyit basah

Caranya membuatnya:
1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun sup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.
4. Masukkan tomato dan daun sup, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Dah siap pun,bolehlah dimakan panas-panas.

No comments:

Post a Comment