Bahan2nya:
A
4 biji kuning telur
90g gula kaster
70ml minyak sayuran / jagung
70ml santan kelapa
45ml air
1/8 sk garam
150g tepung gandum, diayak
1 sk baking powder, diayak
1 sk pandan paste
B
4 biji putih telur
80g gula kaster
1/8 sk cream of tartar
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Sediakan loayng chiffon bersaiz 9 inci. Jangan griskan.
2. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan semua bahan2 A. Gaul rata guna hand whisk. Ketepikan.
3. Pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih. Masukkan bahan2 B yang lain. Pukul hingga kembang & bertanduk.
4. Satukan adunan A & B. Kaup balikkan hingga sebati.
5. Tuang kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 40 minit atau hingga masak.
6. Bila kek sudah masak, segera terbalikkan loyang & biarkan sejuk sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan.
4 biji kuning telur
90g gula kaster
70ml minyak sayuran / jagung
70ml santan kelapa
45ml air
1/8 sk garam
150g tepung gandum, diayak
1 sk baking powder, diayak
1 sk pandan paste
B
4 biji putih telur
80g gula kaster
1/8 sk cream of tartar
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Sediakan loayng chiffon bersaiz 9 inci. Jangan griskan.
2. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan semua bahan2 A. Gaul rata guna hand whisk. Ketepikan.
3. Pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih. Masukkan bahan2 B yang lain. Pukul hingga kembang & bertanduk.
4. Satukan adunan A & B. Kaup balikkan hingga sebati.
5. Tuang kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 40 minit atau hingga masak.
6. Bila kek sudah masak, segera terbalikkan loyang & biarkan sejuk sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment