Bahan-bahan
- 100 gm mentega
- 200 gm coklat masakan- di potong kecil
- 3 sudu besar golden syrup / madu
- 225 gm biskut marie
- 225 gm Kit Kat Bites
Hiasan
- 100 gm maltersers /Kit Kat Bites
- 50 gm coklat masakan putih / warna pink
- 50 gm coklat masakan
-
Cara membuatnya
- Kisarkan biskut hingga halus.
- Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit mentega dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
- Dalam periuk kecil, satukan coklat, mentega dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
- Matikan api.Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
- Kemudian masukkan Maltersers/kit kat bites dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers/kit kat bites tidak cair.
- Untuk mengelakkan maltersers/kit kat bites cepat cair, masukkan ke dalam peti ais.Bila nak masukkan ke dalam adunan baru di keluarkan dari peti ais dan terus di campur dengan adunan biskut.
- Tuangkan dalam loyang.Taburkan atasnya dengan Maltersers/kit kat bites dan simpan dalam peti ais hingga beku.
- Bila dah beku, keluarkan dari loyang dan hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan
- Potong kecil dan siap untuk di hidangkan.macam kita buat kek batik lebih kurang.
No comments:
Post a Comment