Sunday 24 November 2013

KIT KAT BITES



Bahan-bahan
  • 100 gm mentega
  • 200 gm coklat masakan- di potong kecil
  • 3 sudu besar golden syrup / madu
  • 225 gm biskut marie
  • 225 gm  Kit Kat Bites
Hiasan
  • 100 gm maltersers /Kit Kat Bites
  • 50 gm coklat masakan putih / warna pink
  • 50 gm coklat masakan 
  •  Cara membuatnya
    • Kisarkan biskut hingga halus.
    • Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit mentega dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak.  Ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
    • Dalam periuk kecil, satukan coklat, mentega dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
    • Matikan api.Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
    • Kemudian masukkan Maltersers/kit kat bites dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers/kit kat bites tidak cair.
    • Untuk mengelakkan maltersers/kit kat bites cepat cair,  masukkan ke dalam peti ais.Bila nak masukkan ke dalam adunan baru di keluarkan dari peti ais dan terus di campur dengan adunan biskut.
    • Tuangkan dalam loyang.Taburkan atasnya dengan Maltersers/kit kat bites dan simpan dalam peti ais hingga beku.
    • Bila dah beku, keluarkan dari loyang dan hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan
    • Potong kecil dan siap untuk di hidangkan.macam kita buat kek batik lebih kurang.

No comments:

Post a Comment