Bahan-bahan
- 110 gm.tepung gandum
- 1 1/2 sdt.baking powder
- 1/2 sdt.garam
- 1/4 sdt.soda bicarbonat
- 1 biji pisang besar(3/4 cawan selepas di hancurkan)
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji telur
- 1/4 cawan mentega
- 50 ml sour cream/buttermilk(50 ml.fresh milk campur 1 sdt.cuka)
- 1 sdt. esen vanila
Cara membuatnya
- Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.
- Hancurkan pisang dengan garfu.
- Pukul gula dan telur bersama hingga kembang,tambahkan pisang yang telah di hancurkan tadi.
- Kemudian tambahkan mentega,dan pukul untuk selama 1 minit lagi sehingga adunan kelihatan pekat dan berkrim.
- Kemudian tambahkan sour cream/buttermilk dan esen vanila.Pukul sekali lalu sahaja.Jangan terlebih pukul.
- Masukkan ke dalam acuan pilihan dan bakar pada suhu 180'C selama 40 min.atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.
- Bahagian atasnya akan kelihatan perang keemasan bila kek masak.Sejukkan seketika dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment