Sunday 24 November 2013

BISKUT KACANG BADAM




BAHAN-BAHANNYA:
125 g mentega
1 sudu kecil hirisan lemon
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum

Topping:
2 cawan kacang tanah digoreng ( kisar)
2 sudu besar gula halus
2 biji telur kuning
1 sudu besar jem rasberi

CARA MEMBUATNYA:
                           Pukul mentega,hirisan lemon dan gula halus d dalam mangkuk dengan pengadun elektrik hingga lembut.Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan itu menjadi licin dan lembut.
                           Terapkan tepung tadi kepada empat segi tepat dengan tebal 23 cm. Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah di minyakkan. Tekankan dengan garpu dan bakar dengan api yang sederhana selama 10 minit atau biar sehingga sedikit kekuningan.Sapukan jem rasberi ketika masih panas.
                           Cedokkan bahan topping ke dalam piping beg dengan tiup yang besar.Tekankan di atas jem dengan satu garisan dan tebalnya 1 cm. Bakarkan semula selama 10 minit. Potong semasa masih panas.
                           Untuk topping, campurkan semua bahan di dalam bekas dan kacau sehingga rata.

No comments:

Post a Comment