Bahan-bahan
225 gm mentega
1 cawan gula kastor / 1/2 cawan(kalau tak nak manis)
5 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan kaya
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
3 jenis pewarna
merah-pes strawberi
hijau-pes pandan
warna asal-sedikit pes lemon
coklat cip utk.di jadikan biji tembikai
Cara membuatnya
225 gm mentega
1 cawan gula kastor / 1/2 cawan(kalau tak nak manis)
5 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan kaya
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
3 jenis pewarna
merah-pes strawberi
hijau-pes pandan
warna asal-sedikit pes lemon
coklat cip utk.di jadikan biji tembikai
Cara membuatnya
- Panaskan pengukus.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.Masukkan pula telur satu persatu dan terus pukul lagi hingga telur kembang.
- Masukkan susu,kaya dan esen vanila dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung dan pukul lagi sampai sebati.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan tambahkan pewarna.Lebihkan adunan untuk warna merah.satu warna hijau dan satu lagi warna asal.
- Sapukan loyang yang sesuai dengan mentega dan taburkan sedikit tepung ataupun alas saja dengan baking sheet.
- Mula-mula masukkan adunan merah dan taburkan coklat cip dan ratakan.Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana.
- Bila masak,masukkan lapisan hijau pula dan kukus lagi dan kemudiannya akhir sekali dengan warna asal.
- Akhir sekali,kukus selama 30-35 minit atau sehingga masak
- Selepas kek masak,biar sejuk sedikit baru dikeluarkan dari loyang.
No comments:
Post a Comment