Bahan-bahannya:
2 cawan biskut tawar lemak yang telah di kisar halus
250 gm buttercup
6 biji telur ( asingkan kuning dan putihnya )
3/4 cawan gula caster
3/4 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
2 paket besar asam manis ( 1 paket ada 10
bungkus )
Cara membuatnya:
1. Pukul putih telur sehingga pekat dan tidak jatuh bila
di terbalikan bekasnya..
2. Dalam mangkuk lain pukul gula bersama butter sehingga
kembang.
3. Masukkan kuning telur sebiji2 samabil terus memutar
mixer sehingga habis.
4. Masukkan susu pekat manis dan esen vanila dan pukul
sebati.
5. Masukkan serbuk biskut yang telah di gaul bersama
baking powder. Pukul dengan speed pelahan sehingga sebati.
6. Masukkan putih
telur dan pukul sehingga sebati.Bahagi adunan kepada dua bahagian.Satu warnakan
merah dan satu lagi warnakan kuning.
7. Panaskan kukusan terlebih dahulu sehingga airnya
mendidih. Alas loyang 4 segi dengan
kertas minyak.
8. Masukkan sedikit adunan berwarna merah dan ratakan dan
susun asam manis .Tutup acuan dengan aluminium foil.
8. Kukus sehingga masak. Angkat dan isi pula sedikit
adunan berwarna kuning dan atur asam manis.
Kukus lagi dan buat seperti di atas sehingga habis
adunan. Akhir sekali kukus selama 1 jam..sejukkan sebelum di potong..
No comments:
Post a Comment