Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam, dihiris panjang*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*(*satukan dan perap 15 minit)
1/2 cawam gajus, goreng hingga kuning
5 kuntum cendawan butang, dihiris
2 batang saleri, potong dadu
1 biji bawang besar, potong ikut suka
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 tangkai cili kering, hiris halus, cuci dan keringkan
1 camca teh minyak bijan
1/2 camca teh serbuk lada hitam*(*satukan dan perap 15 minit)
1/2 cawam gajus, goreng hingga kuning
5 kuntum cendawan butang, dihiris
2 batang saleri, potong dadu
1 biji bawang besar, potong ikut suka
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 tangkai cili kering, hiris halus, cuci dan keringkan
1 camca teh minyak bijan
Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 camca teh kicap pekat
2 camca besar cuka makan
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 camca teh kicap pekat
2 camca besar cuka makan
Cara membutanya:-
1.
Panaskan
minyak dalam kuali (kurang lebih 3 camca besar) hingga panas, masukkan cili
kering dan goreng hingga garing, masukkan daging ayam yang diperap tadi dan
kacau 5 minit hingga ayam 1/2 masak.
Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
2. Dalam
kuali sama tuang 2 camca besar minyak dan minyak bijan. Tumis bawang putih
hingga harum, masukkan leek, saleri dan cendawan, kacau goreng hingga harum. Masukkan
bawang besar dan bahan2 sos. Kacau hingga sebati. Gunakan api perlahan.
3.
Masuk
daging ayam tadi dan gaul hingga rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa
garamnya sebelum diangkat
No comments:
Post a Comment