Monday 4 November 2013

BERGEDEL JAGUNG


Resepi ini adalah dari adik ipar kak Reen. Orang Sabah.Seminggu lebih di rumah adik ipar, kak Reen langsung tak memasak hanya menjaga emak yang sakit. Sorry! Dah lama tak masukkan n3 baru.Sibuk dan penyakit malas,malas menulis.. Jangan lupa ikuti blog kak Reen. Novel Awak!!!PrinceCharming saya ke? http://penulisanadalahkaryaku.blogspot.com



Bahan-bahannya:
1 batang jagung(mentah)
Tepung gandum(ikut suka)
Tepung jagung( ikut suka)
5 ekor udang besar(dibuang kulit)
1 tangkai daun sup(dipotong )
1 labu bawang besar(dihiris)
3 biji bawang putih (ditumbuk)
Lada sulah(secukupnya)
Lada hitam(serbuk)
Garam secukup rasa
1 biji telur ayam
1 sudu baking powder(jika suka)

Cara membuatnya:
1. Bersihkan udang dan dipotong sederhana kecil.
2. Bancuh tepung jagung dan tepung gandum dengan sedikit air.
3. Masukkan telur kedalam bancuhan tepung gandum dan jagung tadi.
4. Masukkan juga daun sup yang telah dipotong bersama dengan bawang besar yang telah dihiris dan bawang putih yang telah ditumbuk.
5. Masukkan lada sulah,lada hitam serbuk dan garam secukup rasa.Jika suka pedas boleh ditambah lada sulah lebih.
6. Masukkan jagung yang telah dibersih dan dipotong isinya.
7. Bancuhan hendaklah seperti membuat cucur udang atau agak pekat sedikit.
8. Bila telah siap dibancuh bolehlah dipanaskan kuali dan masukkan minyak .
9. Bila minyak telah panas masukkan bancuhan tadi kedalam minyak yang panas dengan menggunakan sudu atau senduk kecil.
10. Gorenglah sehingga kekuningan. Bila telah masak angkat dan toskan minyaknya.
11. Boleh dimakan bersama dengan sos cili. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment