Bahan-bahan
110 gm .tepung naik sendiri
100 gm gula kastor
250 gm krim keju
160 ml. susu cair
10 keping biskut oreo-di kisar
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 sudu makan coklat emulco
1 1/2 sudu teh serbuk nescafe segera
1 sudu teh esen vanila
110 gm .tepung naik sendiri
100 gm gula kastor
250 gm krim keju
160 ml. susu cair
10 keping biskut oreo-di kisar
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 sudu makan coklat emulco
1 1/2 sudu teh serbuk nescafe segera
1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya
- Pukul krim keju bersama separuh gula kastor sehingga lembut.
- Kemudian masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan di pukul terus.
- Setelah itu masukkan tepung naik sendiri dan susu cair secara berselang seli dan di kacau rata.
- Masukkan pula esen vanila dan di gaul sempurna.Ketepikan.
- Di dalam bekas berasingan,pukul putih telur sehingga kembang.Masukkan pula baki gula kastor dan pukul lagi sehinga kental dan kaku.
- Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan krim keju dan kaup balik sempurna.
- Seterusnya masukkan baki telur selebihnya dan kaup balik rata.
- Ambil 1/3 adunan dan letakkan pes nescafe dan coklat emulco.Kacau rata.
- Sediakan loyang berukuran lapan inci yang telah di alas dengan kertas kek dan di sapukan mentega.
- Tuangkan separuh adunan putih dan ratakan.
- Setelah itu masukkan separuh adunan nescafe dan ratakan.
- Taburkan pula biskut oreo secukupnya.
- Ulangi langkah sehingga adunan habis.
- Akhir sekali tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama sejam.
- Sejukkan dan sedia untuk di hidangkan.
*bancuhkan serbuk nescafe dengan sedikit air suam untuk di
jadikan pes.
No comments:
Post a Comment