Bahan
10
biji telur
500gm
butter
250
gm tepun gandum
100gm
gula kastor
200gm
Horlick
1
tin pendek susu pekat manis
1
sudu esen vanilla
1
1/2 sudu besar ovallate
1
botol kecil(25ml)
1sudu kecil baking powder
strawberry emulco
50gm
serbuk koko
Cara
·
Pukul
mentega dan gula hingga kembang, masukkan ovallate
·
masukkan
telur satu persatu, pukul lagi
·
masukkan
susu pekat manis, horlick dan esen vanilla~ gaul rata
·
Masukkan
tepung dan gaul sebati
·
Bahagikan
kepada 2 bahagian :-
a)
bahagian pertama campurkan dengan strawberry emulco
b)
bahagian kedua di campurkan dengan serbuk koko
·
Bahagikan
adunan koko kepada 2 bahagian sama banyak :-
a)
satu bahagian untuk lapisan atas (adunan koko A)
b)
satu bahagian untuk lapisan bawah(adunan koko B)
·
Alas
loyang kek bersaiz 8"x 8"x 2.5" dengan kertas baking, sapukan
mentega di bahagian dasarnya.
·
Ambil
3-4 sudu besar daripada adunan koko A, ratakan atas loyang. Bakar dengan api
oven bahagian atas dan bawah dengan suhu 180C selama 5 minit atau hingga kek
masak.
·
**Ambil
lagi 3-4 sudu besar adunan koko A, tambah ke atas lapisan pertama kek tadi dan
bakar dengan api oven bahagian atas sahaja selama 3 minit atau hingga masak
dengan suhu 250c.
·
Ulang
proses ** hingga adunan koko A habis.
·
Ikuti
dengan lapisan adunan strawberry Emulco hingga habis(sama seperti proses **)
·
Dan
diakhiri dengan lapisan koko B hingga habis.
·
siap..
No comments:
Post a Comment