Bahan-bahan
- 250 gm .mentega
- 1 cawan gula kastor
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 1 sudu kecil baking powder
- 4 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 8-10 keping biskut oreo-kisar halus
Cara membuatnya
- Panaskan oven dan ayak tepung naik sendiri bersama baking powder.
- Campurkan mentega,gula ,tepung,telur dan esen vanila dan pukul selama 2 minit.Jangan terlebih pukul .
- Tuangkan adunan ke dalam paper cup dan susun di atas tray.
- Bakar dalam oven dengan suhu 170'C selama 10-15 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan sebentar dan bolehlah di hias mengikut kesukaan masing-masing.
Buttercream
- 80 gm.mentega
- 200 gm.krimwell
- 350 gm.golden syrup
Cara membuatnya
- Pukul mentega dan krimwell hinga kembang.
- Masukkan golden syrup perlahan-lahan dan pukul lagi hingga rata.
- Bolehlah diletakkan pewarna mengikut pilihan sendiri
**Saya menambahkan sedikit coklat emulco ke dalam adunan
kek.
Tip untuk kek cawan
- Jangan isikan adunan sehingga 3/4 penuh kerana kek akan menjadi sama rata dengan tepi keliling bila sudah masak.
- Ini merugikan kerana anda perlu membuang bahagian atasnya untuk menyapu aising kek.
- Sebaik-baiknya timbang setiap adunan supaya sama banyak.Jika tidak, kek anda ada yang penuh dan ada yang kurang.Jika kurang anda akan menggunakan lebih banyak aising.
- Untuk acuan sederhana besar 44 gm.sudah memadai.
- Untuk hiasan adalah kretiviti sendiri.
No comments:
Post a Comment