Saturday 23 November 2013

KEK COKLAT KEJU



Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair tambah 3 sudu besar lagi
  • 2 sudu besr susu pekat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil esen vanila
Topping:Coklat ganache dan keju cheddar parut secukupnya

Cara membuatnya
  • Ayak tepung gandum bersama serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder.Ketepikan.
  • Panaskan kukusan.
  • Pukul telur dan gula hingga kembang dan berkrim
  • Masukkan tepung yang di ayak dan pukul sebati.
  • Masukkan susu cair,susu pekat manis dan esen vanila.Kacau sebati.Akhir sekali masukkan minyak masak dan sebatikan.
  • Sapu loyang 8 inci dengan mentega dan tuang adunan.
  • Kukus selama 40 minit atau hingga masak.Kemudian sejukkan dan tuangkan topping coklat dan taburkan keju cheddar parut.Potong dan hidangkan.
Resepi Coklat ganache
Resepi 1
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu besar butter
Kacau sebati semua bahan secara double boiler sehingga pekat dan tuang di atas kek.Jika adunan ganache pekat sangat,boleh di tambah sedikit lagi susu pekat manis.

Resepi 2
  • 150 gm coklat masakan
  • 120 gm krim putar
  • 1 sudu besar butter
Panaskan krim putar(tidak perlu mendidih).Angkat dari api dan masukkan coklat masakan yang telah di potong kecil.
Kacau sehingga cair dan masukkan butter dan kacau sebati,kemudian tuang ke atas kek .

No comments:

Post a Comment