Bahan untuk membuat
pai:
150 g mentega
25g gula perang
1/2 sudu kecil sebuk
buah pelaga
1/4 sudu kecil serbuk
halia
1/2 sudu kecil serbuk buah pala
1/2 cawan susu sejat
1 biji kuning telur
50 g mentega
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan labu kuning
yang telah dilecek
Di cincang
|
50 g badam
25 g kismis
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan
gula perang hingga putih. Masukkan bahan lain dan kacau lagi sehingga bercampur
rata.
2. Tekan dengan tangan
perlahan-lahan ke dalam pinggan pai atau acuan petty yang telah digris dengan mentega.
3. Sejukkan dalam peti
sejuk selama 30 minit atau semalaman.
4. Kukus isi labu
hingga lembut agar mudah dilecek dengan
garpu.
5. Campurkan kesemua
bahan kecuali mentega.
6. Panaskan kuali
dengan dua sudu besar mentega. Tumis semua bahan sehingga berkrim.
7 Tuangkan ke dalam
adunan pai yang telh disejukkan.
8. Bakar dengan
kepanasan 180 c selama satu jam.
No comments:
Post a Comment