Monday 2 December 2013

PAI LABU



Bahan untuk membuat pai:
150 g mentega
25g gula perang
1/2 sudu kecil sebuk buah pelaga
1/4 sudu kecil serbuk halia
1/2 sudu kecil  serbuk buah pala
1/2  cawan susu sejat
1 biji kuning telur
50 g mentega
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan labu kuning yang telah dilecek
Di cincang
50 g gajus
50 g badam
25 g kismis

 Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula perang hingga putih. Masukkan bahan lain dan kacau lagi sehingga bercampur rata.
2. Tekan dengan tangan perlahan-lahan ke dalam pinggan pai atau acuan petty yang telah digris  dengan mentega.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama  30 minit atau semalaman.
4. Kukus isi labu hingga lembut agar mudah dilecek  dengan garpu.
5. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega.
6. Panaskan kuali dengan dua sudu besar mentega. Tumis semua bahan sehingga berkrim.
7 Tuangkan ke dalam adunan pai yang telh disejukkan.
8. Bakar dengan kepanasan 180 c selama satu jam.

No comments:

Post a Comment