Bahan2nya:
A
4 biji kuning
telur
115ml susu segar
85ml corn oil
1/4 sk garam
90g gula kaster
90g gula kaster
150g tepung superfine
1 sk baking powder
1 sk strawberry emulco
1/2 sk pewarna merah
jambu
B
B
4 biji putih telur
90g gula kaster
1/8 sk cream of tartar
C (satukan)
C (satukan)
2 sb serbuk koko
1 sb gula aising
2 sb air panas (tambah
jika kurang)
Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci. Griskan guna sedikit butter & taburkan tepung pada seluruh permukaannya. Ketuk keluar lebihan tepung & ketepikan.
1. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci. Griskan guna sedikit butter & taburkan tepung pada seluruh permukaannya. Ketuk keluar lebihan tepung & ketepikan.
2. Satukan semua bahan
A dalam mangkuk pengadun. Gaul rata hingga sebati (saya guna hand whisk
sahaja).
3. Kemudian, pukul
bahan B hingga kembang & bertanduk.
4. Kaup balikkan adunan B ke dalam adunan A hingga sebati.
4. Kaup balikkan adunan B ke dalam adunan A hingga sebati.
5. Tuang 1/2 adunan kek
dalam loyang yang di sediakan. Kemudian, tuang sedikit
adunan C perlahan2
atasnya. Lorek guna lidi untuk membuat pattern marble. Tuang pula baki
adunan tadi & letakkan lagi sedikit adunan C atasnya, lorek lagi.
6. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Terbalikkan adunan apabila kek sudah masak & Biarkan sejuk sepenuhnya baru keluarkan dari acuan.
6. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Terbalikkan adunan apabila kek sudah masak & Biarkan sejuk sepenuhnya baru keluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment