Wednesday 4 December 2013

KEK KOKO LAPIS



Bahan-bahan
·         5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
·         1 1/2 cwn gula halus
·         2 cwn tepung gandum
·         1 sudu kecil baking powder
·         1 sudu besar ovallette
·         150 ml susu cair
·         1/2 sudu kecil garam
·         100 gm minyak jagun g/masak
·         1 sudu kecil esen vanila
·         2 sudu besar serbuk koko
·         1 sudu kecil coklat emulco
·         Jika suka boleh taburkan dengan coklat chip disetiap lapisan kek.
Cara Membuat:-
1.      Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2.      Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
3.      Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian...satu warna asal dan satu lagi letak serbuk koko dan coklat emulco digaul sebati.
4.      Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan coklat dulu, ratakan permukaannya dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
5.      Buat pula lapisan putih, dan kukus lagi 15 minit...dan seterusnya lapis sehingga habis.
6.      Untuk lapisan yang akhir (lapisan putih) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
7.      Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
*Penutup kukus hendaklah di bungkus dngn kain supaya air tak menitik diatas permukaan air.

No comments:

Post a Comment