Bahan-bahan
·
5
biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
·
1
1/2 cwn gula halus
·
2
cwn tepung gandum
·
1
sudu kecil baking powder
·
1
sudu besar ovallette
·
150
ml susu cair
·
1/2
sudu kecil garam
·
100
gm minyak jagun g/masak
·
1
sudu kecil esen vanila
·
2
sudu besar serbuk koko
·
1
sudu kecil coklat emulco
·
Jika
suka boleh taburkan dengan coklat chip disetiap lapisan kek.
Cara
Membuat:-
1.
Ayak
tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
2.
Pukul
gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi
sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul
sebati.
3.
Masukkan
tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan
esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian...satu warna asal dan
satu lagi letak serbuk koko dan coklat emulco digaul sebati.
4.
Loyang
dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan coklat dulu, ratakan
permukaannya dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
5.
Buat
pula lapisan putih, dan kukus lagi 15 minit...dan seterusnya lapis sehingga
habis.
6.
Untuk
lapisan yang akhir (lapisan putih) kukus selama 20 min supaya kek masak
keseluruhannya.
7.
Setelah
kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru
diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
*Penutup
kukus hendaklah di bungkus dngn kain supaya air tak menitik diatas permukaan
air.
No comments:
Post a Comment