Wednesday 4 December 2013

KEK LAPIS KEJU COKLAT CADBURY



Bahan-bahan:(saiz Loyang 7")

200g butter
125g cream cheese
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
140g gula kastor
1 sdb ovalet
125g tepung gandum}
1 sdt baking powder }-diayak
50g air ais

Coklat Cadbury secukupnya

Cara-cara:
1.Pukul butter sehingga kembang.Masukkan cream cheese dan pukul sehingga sebati.

2.Dalam mangkuk berasingan,pukul telur,gula & ovalet sehingga kembang.
   Masukkan tepung,air ais secara berselang-seli sehingga sebati.
   Masukkan adunan butter & cheese sehingga sebati.

3.Ratakan 4 sudu makan ke dalam tin yang dilapik kertas dan digris.

4.Bakar dengan api gril sehingga permukaannya perang.
   Tekan supaya rata & lapiskan dengan adunan seterusnya.
   Bakar selapis-selapis hingga habis.

Nota:
*Untuk adunan pertama kena bakar guna api atas dan bawah selama 8-10 minit.Tekan bagi
  rata.Kemudian tuang lagi adunan seterusnya.Bakar guna api atas pada suhu 170'C
  selama 8-10 minit.
*Buat 2 atau 3 lapis kemudian,tuang lagi adunan seterusnya,susun
  kepingan coklat Cadbury.Kemudian bakar lagi selama 8-10 minit guna api atas.
*Untuk yang terakhir sekali,tutup tin dengan aluminium foil,kemudian bakar lagi guna api
  atas dan bawah selama lebih kurang 10 minit.
*Setelah masak,biarkan sejuk.Simpan dalam peti sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment