Bahan-bahan
:
·
150
gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum*
·
1
sudu kecil baking powder*(*di ayak bersama)
·
150
gm gula kastor
·
5
biji telor gred A
·
1
sudu besar ovalette
·
80
ml susu segar
·
80
ml minyak masak / mentega cair
·
Perisa
vanilla
·
Coklat
emulco
Cara-cara
:
1.
Satukan
gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu
selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan
pengadun masing-masing).
2.
Perlahankan
kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
3.
Tuangkan
minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder
kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4.
Bahagikan
adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa vanilla dan biarkan plain, satu
bahagian lagi letak coklat emulco. Gaul sebati semuanya.
5.
Sediakan
tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas
serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau
hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
6.
Bila
dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih
kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
7.
Biarkan
kek benar2 sejuk barulah di hias.
UNTUK
KRIM
·
1
kotak cream cheese philadelphia (250gm)
·
1/2 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak
berketul2.
UTK
TOPPING
·
1/2
kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara
menghias kek
1.
Sapukan
krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di
atasnya.
2.
Sapukan
lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
3.
Akhir
sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai
toppingnya.
4.
Masukkan
dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong
No comments:
Post a Comment