Bahan-Bahan-loyang 8x8 inci
·
6
biji telur ayam (buang 2 putihnya)
·
100
gm gula halus
·
100
gm tepung hong kong /blue key superfine
·
60
gm tepung jagung
·
50
ml air sejuk ( peti ais)
·
1
sudu teh baking powder
·
2
sudu teh ovelet
·
75
gm mentega (dicairkan)
UNTUK
KRIM
·
1
kotak cream cheese philadelphia (250gm)
·
1
cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak
berketul2.
UTK
TOPPING
·
1/2
kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara:
1.
Masukkan
semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2.
Putar
dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan
mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.
Sediakan
acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit
butter.
4.
Bakar
dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam,
dengan kepanasan 150C.
5.
Bila
sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di
tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6.
Sapukan
krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di
atasnya.
7.
Sapukan
lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.
Akhir
sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai
toppingnya.
9.
Masukkan
dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
No comments:
Post a Comment