Bahan-bahan
·
400ml
putih telur (anggaran dlm 12 biji)
·
125gm
gula kaster
·
2
sudu teh ovalete
·
1/2
sudu teh garam
·
200gm
tepung gandum
·
30gm
tepung jagung
·
1/2
sudu teh baking powder
·
150ml
susu cair
·
2
sudu besar cappucino emulco/coffee emulco/mocca emulco
·
1/2
sudu teh esen vanila
·
80gm
serbuk oreo - hancurkan kasar-kasar
·
20
keping biskut oreo di buang krim
Hiasan
:
30gm chocolate rice untuk taburan
Cara-cara : Loyang 9 x 6 x 3 di alas dasarnya atau loyang 8 x 8"
Cara-cara : Loyang 9 x 6 x 3 di alas dasarnya atau loyang 8 x 8"
1.
Ayak
tepung, tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.
2.
Pukul
putih telur, garam dan ovalete hingga berbuih, masukkan gula kaster dan pukul
dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.
3.
Perlahankan
mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair dan
cappucino emulco.
4.
Kaup
balikkan adunan hingga sebati. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian asal
dan satu bahagian lagi di campur dengan serbuk oreo.
5.
Tuang
adunan asal ke dalam loyang dan kukus selama 15minit dalam pengukus yang telah
di panaskan terlebih dahulu.
6.
Setelah
masak, susun biskut oreo hingga penuh dan tuang adunan serbuk oreo ke atasnya.
7.
Tabur
permukaannya dengan coklat rice hingga rata.
8.
Kukus
semula selama 25 minit hingga masak.
No comments:
Post a Comment