Wednesday 4 December 2013

KEK ICE-CREAM



Untuk membuat kek:
Bahan A:
4 kuning telur
20g gula kaster
1/4 sudu teh garam
60g minyak
70g susu cair

Bahan B:
100g tepung ( tepung superfine)
1/2 sudu teh serbuk penaik

Bahan C:
4 putih telur
100g gula kastor

Cara:
1.Bancuhkan bahan A hingga sebati.Masukkan bahan B dan gaul hingga
   sempurna.
2.Pukul putih telur di C hingga kembang.Kemudian tambahkan gula dan
   krim tartar.Pukul lagi sehingga kental.
3.Ambilkan 1/4  bahagian meringue dan gaulkan dengan adunan kuning
   telur dari langkah 1 dan sebatikan hingga rata.Masukkan semua baki 
   meringue dan gaulkan adunan dengan rata.
4.Tuang adunan ke dalam acuan 8".Bakar pada suhu 170'C selama 40-
   45 minit.
5.Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak dan terbalikkannya dan biar
   kan sejuk.
6.Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.

*potong nipis kek sifon dan letakkan dalam acuan spring foam 8"
*tutup seluruh permukaan dalam acuan supaya senang nak letak ice cream.
*sisakan 1 keping kek untuk lapisan penutup ice cream kek.

Bahan:
1.5 liter ice cream vanila (perasa pilihan)
potongan kek sifon
acuan spring foam 8"

Chocolate Ganache:
250g coklat masakan,dipotong kecil
100g susu sejat

Cara:
1.Panaskan susu hingga mendidih,dan tuang ke dalam mangkuk berisi
   potongan coklat.Gaulkan hingga cair.Ketepikan.

2.Ambil acuan yang sudah dialas permukaannya dengan kek tadi.Isikan
   dengan ice cream hingga penuh (sisakan 1/2 cm untuk 1 lapis kek).

3.Tutup lagi permukaan dengan selapis kek dan sapukan chocolate ganache.
4.Sejukkan dalam peti sejuk beku selama 6 jam atau 1 malam baru hidang.

No comments:

Post a Comment