Untuk membuat kek:
Bahan
A:
4 kuning telur
20g gula kaster
1/4 sudu teh garam
60g minyak
70g susu cair
Bahan B:
100g tepung ( tepung superfine)
1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
4 putih telur
100g gula kastor
Cara:
1.Bancuhkan bahan A hingga sebati.Masukkan bahan B dan gaul hingga
sempurna.
2.Pukul putih telur di C hingga kembang.Kemudian tambahkan gula dan
krim tartar.Pukul lagi sehingga kental.
3.Ambilkan 1/4 bahagian meringue dan gaulkan dengan adunan kuning
telur dari langkah 1 dan sebatikan hingga rata.Masukkan semua baki
meringue dan gaulkan adunan dengan rata.
4.Tuang adunan ke dalam acuan 8".Bakar pada suhu 170'C selama 40-
45 minit.
5.Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak dan terbalikkannya dan biar
kan sejuk.
6.Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.
*potong nipis kek sifon dan letakkan dalam acuan spring foam 8"
*tutup seluruh permukaan dalam acuan supaya senang nak letak ice cream.
*sisakan 1 keping kek untuk lapisan penutup ice cream kek.
Bahan:
1.5 liter ice cream vanila (perasa pilihan)
potongan kek sifon
acuan spring foam 8"
Chocolate Ganache:
250g coklat masakan,dipotong kecil
100g susu sejat
Cara:
1.Panaskan susu hingga mendidih,dan tuang ke dalam mangkuk berisi
potongan coklat.Gaulkan hingga cair.Ketepikan.
2.Ambil acuan yang sudah dialas permukaannya dengan kek tadi.Isikan
dengan ice cream hingga penuh (sisakan 1/2 cm untuk 1 lapis kek).
3.Tutup lagi permukaan dengan selapis kek dan sapukan chocolate ganache.
4.Sejukkan dalam peti sejuk beku selama 6 jam atau 1 malam baru hidang.
4 kuning telur
20g gula kaster
1/4 sudu teh garam
60g minyak
70g susu cair
Bahan B:
100g tepung ( tepung superfine)
1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
4 putih telur
100g gula kastor
Cara:
1.Bancuhkan bahan A hingga sebati.Masukkan bahan B dan gaul hingga
sempurna.
2.Pukul putih telur di C hingga kembang.Kemudian tambahkan gula dan
krim tartar.Pukul lagi sehingga kental.
3.Ambilkan 1/4 bahagian meringue dan gaulkan dengan adunan kuning
telur dari langkah 1 dan sebatikan hingga rata.Masukkan semua baki
meringue dan gaulkan adunan dengan rata.
4.Tuang adunan ke dalam acuan 8".Bakar pada suhu 170'C selama 40-
45 minit.
5.Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak dan terbalikkannya dan biar
kan sejuk.
6.Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.
*potong nipis kek sifon dan letakkan dalam acuan spring foam 8"
*tutup seluruh permukaan dalam acuan supaya senang nak letak ice cream.
*sisakan 1 keping kek untuk lapisan penutup ice cream kek.
Bahan:
1.5 liter ice cream vanila (perasa pilihan)
potongan kek sifon
acuan spring foam 8"
Chocolate Ganache:
250g coklat masakan,dipotong kecil
100g susu sejat
Cara:
1.Panaskan susu hingga mendidih,dan tuang ke dalam mangkuk berisi
potongan coklat.Gaulkan hingga cair.Ketepikan.
2.Ambil acuan yang sudah dialas permukaannya dengan kek tadi.Isikan
dengan ice cream hingga penuh (sisakan 1/2 cm untuk 1 lapis kek).
3.Tutup lagi permukaan dengan selapis kek dan sapukan chocolate ganache.
4.Sejukkan dalam peti sejuk beku selama 6 jam atau 1 malam baru hidang.
No comments:
Post a Comment