Bahan-bahannya:
180 g tepung span mix
3 biji telur gred A
2 sudu besar air sejuk
mentega yang di cairkan
1 sudu besar ovallette
Sedikit pewarna merah
dan hijau
Krim secukupnya untuk
menggulung kek
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan
dalam mangkuk adunan. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga gebu.
2. Bahagikan dua
bahagian . Warnakan merah dan hijau.Bakar dalam Loyang berasingan selama 15
hingga 20 minit dalam ketuhar yang panasnya 200 c.
3. Bila sejuk potong
panjang dan ketepikan.
4. Adun sekali lagi kek
span menggunakan sukatan diatas. Ratakan dalam dua dulang yang sama besar
dengan dulang adunan bewarna tadi.
5. Bila telah masak
sejukkan.
Cara mengulung kek
gulung dam:
1. Ratakan krim,
aturkan kek berwarna berselang warna. Gunakan krim untuk mencantumkannya.Kemudian
gulung kemas-kemas dan bungkus dengan kertas kek. Masukkan dalam peti sejuk.
2. Potong bila hendak
menghidangkannya.
No comments:
Post a Comment