Monday 2 December 2013

KEK GULUNG DAM



Bahan-bahannya:
180 g tepung span mix
3 biji telur gred A
2 sudu besar air sejuk mentega yang di cairkan
1 sudu besar ovallette
Sedikit pewarna merah dan hijau
Krim secukupnya untuk menggulung kek

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk adunan. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga gebu.
2. Bahagikan dua bahagian . Warnakan merah dan hijau.Bakar dalam Loyang berasingan selama 15 hingga 20 minit dalam ketuhar yang panasnya 200 c.
3. Bila sejuk potong panjang dan ketepikan.
4. Adun sekali lagi kek span menggunakan sukatan diatas. Ratakan dalam dua dulang yang sama besar dengan dulang adunan bewarna tadi.
5. Bila telah masak sejukkan.
Cara mengulung kek gulung dam:
1. Ratakan krim, aturkan kek berwarna berselang warna. Gunakan krim untuk mencantumkannya.Kemudian gulung kemas-kemas dan bungkus dengan kertas kek. Masukkan dalam peti sejuk.
2. Potong bila hendak menghidangkannya.

No comments:

Post a Comment