Sunday 1 December 2013

KEK MOCHA TIRAMISU



Coffee sponge cake:
A
4 biji kuning telur
20g gula kaster
1 sb coffee emulco

B
4 biji putih telur
 80g gula kaster

C
100g tepung gandum, diayak

D
50g corn oil

Cara2 membuat coffee sponge cake:
1. Pukul guna handwhisk bahan2 A hingga kembang & gebu. Ketepikan.

2. Pukul pula bahan B hingga kembang & bertanduk.

3. Satukan bahan A yang di pukul tadi dengan bahan B hingga sebati.

4. Masukkan bahan C, gaul hingga sebati. 

5. Akhir sekali, masukkan bahan D & gaul hingga sebati.

6. Tuang aduan ke dalam loyang 8 inci /20cm yang telah di griskan & alaskan dasarnya dengan baking paper.

7.  Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit . Sejukkan sepenuhnya atas wire rack. 

Coffee syrup:
150g air
80g gula kaster
4 sb serbuk kopi segera

Cara2 membuat coffee syrup:
1. Masak air dan gula hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan serbuk kopi. Kacau sebati. Sejukkan Ketepikan.

Filling:
A
1 biji telur
1 biji kuning telur
20g gula kaster

B
11/2 sb gelatin
50g air
C
250g cream cheese
250g mascarpone cheese
50g gula kaster
D
1sb serbuk kopi segera
2 sb air
E
100g whipped cream, dipukul
200g whipping cream, dipukul

F
Serbuk koko secukupnya, untuk ditabur

Cara2 membuat filling:
1. Gaul bahan2 A atas double boiler hingga pekat.
2. Kemudian, satukan bahan B, cairkan atas double boiler. Campurkan dengan bahan A tadi, ketepikan.
3. Pukul bahan C hingga lembut. Masukkan pula bahan D, pukul sebati. Satukan dengan adunan A + 
B (langkah 2 )tadi.
4. Kemudian, masukkan bahan E yang telah dipukul hingga kembang. Kaup balikkan hingga sebati. 

Mocha ganache:
150g bittersweet cooking chocolate, dicincang
1/2 cawan whipping cream
1 sb serbuk kopi segera
14g butter

Cara2 membuat mocha ganache:
1. Satukan whipping cream & serbuk kopi. Panaskan hingga berbuih pada tepi periuk.

2. Tuang cream atas coklat yang dicincang, gaul rata. 
3. Masukkan butter, gaul rata. Simpan ganache dalam bekas hingga sedia untuk digunakan.

Cara2 menyusun kek:
1. Sediakan loose base tin bersaiz 8' atau cake ring.

2. Potong coffee sponge cake kepada dua lapisan.
3. Letak satu lapisan kek dalam loyang atau dalam cake ring yang dialas dengan cake board, lembabkan dengan coffee syrup atasnya. 
4. Tuang 1/2 adunan filling. Ratakan. Letak pula lapisan kek yang kedua, lembabkan dgn coffee syrup & tuang baki filling, tutup & sejukkan selama 5 jam atau semalaman hingga filling mengeras. 
4. Keluarkan kek, tuangkan sedikit mocha ganache ditepi2 & taburkan serbuk koko atasnya.


No comments:

Post a Comment