Bahan2nya:
A
A
250g butter
100g gula kaster
Secubit garam
B
9 biji kuning telur
C
60ml jus oren
1 biji parutan kulit oren
D
6 biji putih telur
140g gula kaster
E
250g tepung gandum
1 sk baking powder
30g ground almond
F
150g isi buah oren, potong kecil2
Cara2 membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga lembut & gebu.
2. Masukkan bahan B, pukul hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pula bahan C, gaul sebati.
4. Pukul pula bahan D hingga kembang & bertanduk.
Satukan dengan adunan tadi (langkah 3).
5. Masukkan bahan E, gaul rata hingga sebati.
6. Akhir sekali, masukkan bahan F, gaul rata.
7. Sediakan loyang bersaiz 9 inci, griskan dengan butter & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Susun beberapa keping hirisan buah oren dalamnya.
8. Tuang adunan kek tadi pelahan2 dalam loyang. Bakar pada suhu 180 C selama 1 jam. Bila kek sudah masak, segera keluarkan dari acuan & biarkan sejuk sepenuhnya. Sapukan apricot glaze atasnya untuk kesan yang lebih menarik.
5. Masukkan bahan E, gaul rata hingga sebati.
6. Akhir sekali, masukkan bahan F, gaul rata.
7. Sediakan loyang bersaiz 9 inci, griskan dengan butter & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Susun beberapa keping hirisan buah oren dalamnya.
8. Tuang adunan kek tadi pelahan2 dalam loyang. Bakar pada suhu 180 C selama 1 jam. Bila kek sudah masak, segera keluarkan dari acuan & biarkan sejuk sepenuhnya. Sapukan apricot glaze atasnya untuk kesan yang lebih menarik.
No comments:
Post a Comment